درباره سهباران

تیم سهباران

مختصری در مورد تیم سهباران

در سال 1396 طرح سهباران توسط سه نفر از فارغ التحصیلان ایرانی مقطع دکترا از دانشگاه علوم و فناوری نروژ (NTNU) تهیه و تدوین شد و مدیریت این طرح به عهده جناب آقای دکتر احسان هوشفر عضو هیات علمی دانشکده مکانیک دانشگاه تهران قرار گرفت. با گذشت سالهای زیاد و ایجاد موانع متعدد در اجرای این طرح در کشور مدتی موضوع فعالیت کمتری داشت تا سال 1401 که برگزاری اولین همایش ملی ودیعه گذاری بر بطری ها در کشور خون تازه ای به رگ های این ایده ناب دمید. در حال حاضر آغاز اولین طرح پایلوت ودیعه گذاری بر بطری ها در دانشگاه علم و صنعت ایران امیدها را برای اجرایی شدن این طرح در کشور مجددا زنده کرده است.

اقتصاد دورانی در برابر اقتصاد خطی

. در نقطه مقابل اقتصاد خطی است که عمل به آموزه‎های آن، به شرایطی مانند جوامع مصرفی می‎انجامد که در آن دور ریختن و بیشتر مصرف کردن نکاتی منفی نیست که طبعا این شرایط، مطلوبِ جامعه‎ی امروزِ ایران نیست. یکی از عناصر متضاد با اقتصاد خطی، "بازیافت" است. مفهوم بازیافت، مدیریت پسماندها و گسترش اقتصاد سبز در بسیاری از اسناد بالادستی زیست‎محیطی کشور از جمله سیاست‌های کلی ابلاغی محیط زیست ستایش و تاکید شده است. در شرایطی که بازیافت به فرهنگ تبدیل شود، مواد اولیه باارزش در چرخه تولید-مصرف-بازیافت-بازتولید باقی خواهند ماند. بازیافت بطری‎های آلومینیومی به تولید مجدد آلومینیوم مصرفی در صنایع منجر می‎شود و جلوگیری از هدرروی مواد اولیه پتروشیمیایی که تبدیل به پی.ئی.تی شده، امکان بازیافت مجدد آن‌ها را برای صنایع پلاستیکی فراهم می‎کند.

چشم انداز جهانی، الگوی ایرانی

تیم سهباران بر مبنای تجربیات موفق ودیعه‌گذاری در طرح‌های بازیافت سازماندهی شده ظروف یکبار مصرف در قریب 50 کشور و ایالت مستقل در دنیا، طرحی سازگار با مشخصات فرهنگی و بومی ایران تهیه کرده است. این طرح تبعات مثبت زیست محیطی و اقتصادی تجربه شده و درس های آموخته شده در کشورهای دیگر را در یک سامانه ادغام کرده که با اجرای موفق آن می توان به نرخ بازگشت بالایی برای ظروف و بطری‎های یکبار مصرف دستیابی پیدا کرد.


احسان هوشفر

دکترای مهندسی انرژی از دانشگاه NTNU نروژ.

مهدی داراب

دکترای علم و مهندسی مواد از دانشگاه NTNU نروژ.

امین زاویه

دکترای طراحی و مهندسی مواد از دانشگاه NTNU نروژ.